Prisjakt

12 nødutstyrsartikler du må ha i bilen hele året

Har du alt i bilen som trengs hvis det oppstår en krisesituasjon? Kan du og passasjerene holde varmen hvis dere står fast i en snøstorm på motorveien? Her er nødutstyret du må ha i bilen hele året.

Akkurat som det er bra å ha beredskapsutstyr hjemme, gjelder det å være like forberedt når du kjører bil. Det finnes noen enkle, men veldig viktige ting som alle bør ha i bilen – uansett hvor kort eller langt man kjører. For eksempel førstehjelpsutstyr og brannslukker. Her går vi gjennom noen av tingene du er lovpålagt å ha i bilen, utstyr som hjelper deg i en krisesituasjon, og praktisk tilbehør som holder humøret oppe hos både små og store trafikanter på reisen.

Har du egne tips som du vil dele? Fortell oss med en linje eller to!

8 ting du alltid bør ha i bilen

Du bør alltid ha et førstehjelpsutstyr i bilen og hjemme. Foto: Mat Napo, Unsplash

Førstehjelpsskrin

En førstehjelpsutstyr i bilen er et must. Når en ulykke som involverer kjøretøy skjer, er det viktig å ha alt som trengs for å stoppe blødninger og redde liv. Et godt såkalt førstehjelpsutstyr inneholder alt fra plaster og sårrens til blodstoppere for de mer alvorlige skadene. Det er også viktig at førstehjelpsutstyret inkluderer kjølende gel for brannskader, vanlige bandasjer, ansiktsmaske for munn-til-munn og gjerne et redningsteppe.

Brannslukker

Akkurat som med førstehjelpsutstyret, er en brannslukker et must i bilen. Velg et pulverapparat på minst 1 kg eller større hvis det får plass i bilen din. Det er viktig at du velger en såkalt B-klassifisert håndbrannslukker siden den er tilpasset for miljøer med brannfarlige materialer, som bil og båt. Du bør også ha en brannslukker hjemme – da holder det med en A-slukker. Hjemmebrannslukkeren bør være på minst 6 kg.

Startkabler eller startbooster

Startkabler er redningen i nøden som hjelper både deg og andre trafikanter med tomt bilbatteri. Det er en billig løsning som kan redde deg eller noen andre fra en dyr berging når det er krise. Startkabler kan du kjøpe for litt over hundrelappen. Velg alltid kabler med elektrisk beskyttelse for ekstra sikkerhet. Du kan også kjøpe en startbooster som er et bærbart batteri for å kickstarte bilen når batteriet er dødt. Du slipper å stole på at noen kan hjelpe deg med startkablene, men til en mye høyere kjøpskostnad.

Drivstoffdunker

Står du fast på motorveien om vinteren og ser hvordan drivstoffmåleren sakte nærmer seg den røde streken? En reservekanne med drivstoff reduserer panikkfølelsen når du sitter fast og har lite drivstoff i tanken. I tillegg kan du hjelpe andre som havner i en vanskelig situasjon. Husk at reservekannen skal være EU-godkjent for oppbevaring av drivstoff og ha et volum på 10 liter eller mer. De klassiske plastkannene fungerer bra, men hvis du vil ha holdbarhet er det en jerrykanne av metall som gjelder.

Mat og drikke

Unngå sultne mager i bilen med en boks nødproviant og vann. Det er alltid lurt å ha med noe som både små og voksne kan spise, uavhengig om man står fast i en bilkø eller holder god fart på veien. Spesielt bør du ta med noe å spise og drikke hvis du vet at dårlig vær er på vei, som for eksempel kraftig snøfall eller holke. Proteinbarer har lang holdbarhet og tar liten plass, men det er også praktisk med å ta med nøtter, tørket kjøtt og frukt, sjokolade og kjeks.

Lommelykt eller hodelykt

Uansett om du risikerer å tråkke gjennom snø på en øde landevei en sen vinterkveld eller bare trenger å se hva som lager lyd i hjulbuen, er en god lommelykt uunnværlig. Selvfølgelig kan du bruke mobiltelefonen din om du vil, men den har sjelden et tilstrekkelig godt lys, og hvorfor bruke telefonens batteri unødvendig? Skaff deg en solid og vanntett lommelykt eller hodelykt, så har du alltid lys i mørket. Skaff gjerne en som alltid ligger i hanskerommet, helst med batterier som har lang holdbarhet. Bonus hvis du har en hjemme også.

Refleksvest

Så snart du må bevege deg rundt veikanten, bør du ta på deg en refleksvest. Det er en billig livsforsikring som gjør at du blir bedre sett av medtrafikanter. Sørg for å ha minst en refleksvest for hvert familiemedlem. Husk at refleksvest i bilen er lovpålagt i de fleste EU-land. Hvis du ikke har en og blir tatt uten refleksvest, kan det resultere i svært høye bøter. En refleksvest fungerer også like bra på kveldsturen med hunden som på utflukter med barna.

Varseltrekant

Det er lovpålagt at alle biler i Norge må ha en fungerende og godkjent varseltrekant. Den skal du bruke sammen med bilens varselsblinkere. Varseltrekanten setter du ut bak bilen hvis du ikke umiddelbart kan flytte på den. Avstanden skal være minst 100 meter, men helst enda lenger bort dersom du står på en vei der kjøretøy kjører i veldig høy hastighet. De fleste varseltrekantene er enkle å montere og koster bare noen tiere i sin enkleste variant.

Hvis du må forlate bilen på veien

  1. Varsle medtrafikanter: Slå på bilens varselsblinkere, sett ut en varseltrekant minst 100 meter, og helst enda lenger, bak på motorveien.
  2. Søk ly: Forlat bilen og veien, helst bak et beskyttende rekkverk. Å sitte igjen i bilen kan være forbundet med livsfare, spesielt på motorveien. Punktering? Bytt aldri dekk selv ved veikanten.
  3. Varsle: Ring bilberger, og dersom kjøretøyet kan være en fare for andre trafikanter, bør du også varsle 112 for assistanse. Ha alltid et telefonnummer til bergingsbil tilgjengelig i bilen. Sjekk hva som er inkludert i bilforsikringen – ofte er berging inkludert.
En god snøskuffe er uunnværlig for både bil og hjem. Foto: Karolina Grabowska, Pexels

4 ting å ha i bilen om vinteren

Det er ekstra viktig å holde styr på beredskapsutstyret i bilen når det er kaldt. Å bli stående ved veikanten eller på motorveien når det er kraftig kulde kan raskt bli problematisk, spesielt hvis man må forlate kjøretøyet. Her er fire ting du alltid bør ha i bilen om vinteren – uansett hvor kort eller lang strekning du skal kjøre.

Snøskuffe

En sammenleggbar snøskuffe av aluminium er perfekt å ha i bagasjerommet på bilen. Den er uunnværlig hvis bilen kjører seg fast i for eksempel en snøfonn, eller hvis du må hjelpe en medtrafikant med å komme seg løs. Snøskuffer med teleskophåndtak tar mindre plass og er enkle å oppbevare når det er snøfritt.

Håndvarmere

Håndvarmere som aktiveres når du trenger dem er gode å ha med seg i bilen. De er også praktiske å ta med på utflukter når det er kaldt. De aktiveres ved at du bryter forpakningen slik at innholdet blandes eller ved kontakt med luft. Noen produkter er virkelig små og får plass inne i hanskene, andre har et lim for å kunne festes på for eksempel brystkassen eller ved korsryggen. Håndvarmere av denne typen er engangsforpakninger og kastes etter bruk.

Varme tepper

Noen varme tepper som hjelper passasjerene å holde varmen kan være direkte livsavgjørende når det er veldig kaldt ute. Selv når det bare er litt kjølig blir teppet i stedet en komfort som hjelper de yngre passasjerene å holde humøret oppe. Tepper isolerer mot kulde, men hjelper også hvis du må ta hånd om en person som er i sjokk, for eksempel ved en ulykke. Tepper av ull varmer ordentlig og er samtidig flammesikre siden de ikke brenner. Perfekt å ha minst to av i bilen for alle situasjoner.

Lue, votter, skjerf

Glem ikke å alltid ta med lue, votter og skjerf når det er kaldt, selv om du bare skal kjøre en kort strekning. Å bli stående med bilen og måtte gå i kulden blir raskt en ubehagelig opplevelse for hender og ører. Og det gjelder selvfølgelig alle i bilen – glem ikke at barna også skal ha med sine varmende plagg! Man trenger ikke å ha dem på hele tiden, bare det å ha dem i bilen når det trengs er betryggende. Det er også viktig å ta med et par vinterstøvler og ikke joggesko. Tærne blir raskt frostskadet selv om du går fort.

Tekst: Daniel Haaf

Publisert: 22. januar 2024

Oppdatert: 22. januar 2024

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid.